Greystones Coastal Linear Park

By February 14, 2019Parks

Back to Parks

Opening Summer 2019

The new Greystones Linear Park is sixteen acres linking the harbour to the cliff walk.  This park is being built as part of the harbour development and will be a superb new park for the town.  The design aims to protect the coastal amenity and scenic quality of the area while providing a safe and sustainable recreational park. The design includes undulating mounding and a safety barrier to prevent the public from accessing the cliff top edge. The undulating mounding will compliment the character of the surrounding landscape and be reminiscent of coastal dunes.

The design of the park creates new wildlife corridors linking with the landscape along the Bray Head walk. The mounding which shields the public from the cliff edge will also preserve areas of long grass from pedestrian traffic, creating undisturbed wildlife corridors. These areas of undisturbed meadow will be beside the existing open drain which has good vegetative cover and allows wildlife access to fresh water.

The designed mounds will also facilitate the successful inclusion of trees within the park. Not only will the mounds provide shelter for the trees but also the people walking through the park on the path to the Bray Head Walk. This access path has been aligned to follow the desired line.

A long awaited dog park will be located close to the exit onto the Bray Head Walk to ensure that there is a high use area within the park reducing the level of ‘fear of crime’. This area of the park can also be overlooked from the seating areas/ viewing points on top of the mounds.

Dense planting will be focused along the shared boundary with linear car parking and along the railway line. The railway line planting will create a strong wildlife corridor. The planting along the linear car parking will prevent children from running out from the park between parked cars.

The mounds and areas of long grass will only be top soiled where mown paths are to be created. The rest shall be subsoil to facilitate the sustainable introduction of wildflower species. A coastal grass seed mix shall be used throughout. In recreation areas this coastal grass seed mix shall be tailored for amenity use to provide a quality sward. These areas are also sheltered by the sculpted levels to ensure that they have some level of protection from the salt laden winds.

The park will have a strong ‘sense of place’ rooted in the coastal character of the site. Pier stones shall be used to provide seating throughout the park. Given the coastal location, the granite pier stones are a more sustainable seating option than metal or wooden benches. Building stone from The Gap Bridge shall be used to create interpretative signage relating to the development of Greystones harbour. The pathways will be surfaced with Ballylusk 6mm down to dust.

In brief, the park is designed to be a sustainable low maintenance public amenity which reflects the site’s unique coastal location.

Back to Parks